Sterke kanten van dyslecten/beelddenkers

 

Ik leef in een gezin met 3 dyslecten, die de voorkeur hebben om in beelden te denken. Dyslecten zijn bijna altijd beelddenkers, maar als beelddenker hoef je niet dyslectisch te zijn. Om te testen of je "beelddenker"  bent, kun je nagaan door aan het woord boom te denken. Wat komt dan het eerste in je op, de letters óf het beeld van een boom. 

Een verschillende manier van denken kan wel eens lastig zijn. Zo hoef ik mijn man niet om een routebeschrijving te vragen. Hij noemt namelijk allemaal dingen (beelden) op, die ik niet zomaar voor me zie of zelfs nog nooit gezien heb. Beelddenkers merken namelijk veel op van wat ze zien, onthouden beelden en details en kunnen situaties als een film voor zich zien. Mijn man herkent op basis van een foto een kruispunt. 

Beelddenkers hebben een totaalbeeld in hun hoofd. Als ze een klein deel zien, weten ze vaak de rest al. Dat maakt dat ze niet meer luisteren en dromerig worden gevonden. Ze zijn bezig met hun eigen voorstellingen en ideeën. Het denken in beelden gaat veel sneller dan denken in woorden en gebeurt vaak onbewust. Daarom is het voor hen vaak heel lastig om uit te leggen hoe ze aan een oplossing of idee komen. Dat zorgt voor onbegrip.

Een beelddenker kijkt ook anders naar de wereld. Ze kijken driedimensionaal en kunnen zich gemakkelijk in verschillende posities verplaatsen. Ze hebben een goed overzicht van de situatie (helicopterview) en leggen gemakkelijk verbanden. Daardoor komen ze vaak met oplossingen waar een ander niet aan denkt. Ze denken ruimtelijk en kunnen zelfs aan de hand van een bouwtekening in gedachten door het huis lopen en de ruimtes ervaren.

Ik merk daarnaast dat ze behoefte hebben om te weten waarom ze iets moeten leren. Pas als ze daarop een antwoord hebben, raken ze gemotiveerd en gaan ze aan de slag. En als ze eenmaal iets goed in hun geheugen opgeslagen hebben, dan kunnen ze het elk moment weer oproepen. Dat terwijl ik het dan eerst weer even moet doorlezen om het op te frissen. 

Dit zijn volgens mij waardevolle kwaliteiten die je niet zomaar even aan kunt leren. De Kernvisie methode maakt gebruik van deze visuele kwaliteiten, zodat ook zij kunnen laten zien hoe slim ze zijn. Want helaas worden ze nogal eens voor dom uitgemaakt.

Kortom, een aantal kwaliteiten van een dyslect/ beelddenker zijn:

-roept gemakkelijk beelden op en ziet situaties als een film voor zich 

-bekijkt de wereld vanuit verschillende gezichtspunten 

-bedenkt creatieve oplossingen voor problemen 

-heeft overzicht en legt gemakkelijk verbanden (helicopterview)

-heeft op elk moment de opgeslagen informatie snel paraat