Mijn ervaring

 

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van dyslexie, aangezien zowel mijn man als beide kinderen dyslexie hebben. Ik weet daardoor goed tegen welke zaken je als kind én ouder aan loopt. Er is helaas nog veel onbegrip voor dyslexie. Veel mensen weten niet echt wat het inhoudt en welke bijkomende gevolgen het kan hebben. Daarnaast heb ik ervaring met ADHD, faalangst en perfectionisme. Allerlei zaken die vaak in combinatie met elkaar voorkomen.  Praten met mensen in eenzelfde situatie biedt herkenning en erkenning en dat heeft mij veel steun gegeven.

Mijn dochter ging met veel plezier naar de kleuterschool. Echter in groep 3, zo rond de herfstvakantie, veranderde dat. Ze had heel veel moeite met de letters en kon het tempo niet aan. Gelukkig ging het rekenen haar goed af. Daar had ze geen moeite mee, behalve dan dat ze de cijfers in spiegelbeeld schreef. Maar zodra de verhaalsommen begonnen, werd ook dit lastig. Taal heb je uiteindelijk bijna bij ieder vak nodig...

Er ging werk mee naar huis om extra te oefenen, maar dat hielp niet echt. Daardoor raakte ze ongemotiveerd en werd haar zelfvertrouwen minder. Met als gevolg faalangst en een negatief zelfbeeld. Dit uitte zich in symptomen als buikpijn, hoofdpijn, piekeren, een slecht humeur en slecht in slaap kunnen komen.  Ze werd onzeker, prikkelbaar en ging met tegenzin naar school. Uiteindelijk had dit ook steeds meer invloed op haar buiten schooltijd. Ze was niet meer dat vrolijke, onbezorgde meisje. 

Omdat mijn man dyslexie heeft, zagen wij al snel wat er aan de hand was. Lastiger was het om een passende manier te vinden om haar hierbij te helpen. We hebben meerdere zaken geprobeerd en kwamen uiteindelijk bij de Kernvisie methode terecht. 

Het mooie van de Kernvisie methode is dat de aanpak anders is en er gebruik gemaakt wordt van hun kwaliteiten. Want die hebben ze zeker! Onder het kopje voor wie, sub sterke kanten dyslecten/beelddenkers vind je hier een aantal leuke voorbeelden van.